Značenje i porijeklo prezimena HODALIĆ

Značenje i porijeklo prezimena HODALIĆ

Prezime HODALIĆ relativno je rijetko prezime u Hrvatskoj. Ovo prezime nastalo je od glagola hodati, što znači kretati se, koračati, i predstavlja osobu koja se često kreće. Prezime HODALIĆ potječe iz Srednje Bosne, a najviše ga ima u općinama Vitez, Busovača i Kiseljak.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi ukupno 109 osoba s prezimenom HODALIĆ. Najviše ih živi u Zagrebu i okolici, dok se manji broj nalazi u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Prezime HODALIĆ može biti i varijacija drugih prezimena. Primjerice, u Srbiji postoji prezime HODALIJA, što znači da su se neki nosioci ovog prezimena u Hrvatskoj možda ranije prezivali HODALIJA, a s vremenom se prezime mijenjalo.Zanimljivo je da se prezime HODALIĆ ne može naći u starim dokumentima i knjigama kao što je slučaj s nekim drugim prezimenima koja su stara stotinama godina.

To sugerira da je prezime HODALIĆ relativno novo i da potječe iz 19. ili 20. stoljeća.U svakom slučaju, prezime HODALIĆ ima zanimljivo značenje koje je povezano s kretanjem i aktivnošću, a njegovo podrijetlo nalazi se u Srednjoj Bosni.