Značenje i porijeklo prezimena MAĐERČIĆ

Značenje i porijeklo prezimena Mađerčić: Povezanost s mađarskom kulturom i povijesnim događajima.

Značenje i porijeklo prezimena Mađerčić: Povezanost s mađarskom kulturom i povijesnim događajimaPrezime Mađerčić je jedno od onih koji jasno ukazuju na povezanost s mađarskom kulturom. Riječ je o prezimenu koje je rasprostranjeno u Hrvatskoj, ali i u Mađarskoj te u drugim dijelovima Srednje Europe.Prema nekim izvorima, prezime Mađerčić potječe od mađarskog imena Mâtyâs, koje se često prevodi kao Matija na hrvatskom jeziku. Upravo zbog toga se smatra da je ovo prezime nastalo od imena Matija.

Ipak, ovo nije jedina teorija o porijeklu prezimena.Zanimljivo je da se prezime Mađerčić pojavljuje na prostorima Hrvatske još u 17. stoljeću, ali za vrijeme mađarske okupacije Hrvatske, odnosno u 18. i 19.

stoljeću, postaje još rasprostranjenije. Tada se mnogi Hrvati tijekom kolonizacije naseljavaju u Mađarskoj, a s druge strane, Mađari dolaze u Hrvatsku.Tijekom povijesti bilo je mnogo događaja koji su utjecali na rasprostranjenost prezimena. Primjerice, između 1918.

i 1920. godine, kada je Hrvatska bila dio Kraljevine SHS, došlo je do velike promjene u pogledu prezimena. Tada su mnoga prezimena dobila hrvatski oblik, pa je tako i prezime Mađerčić bilo prevedeno na hrvatski jezik.Unatoč svim promjenama kroz koje je prolazilo, prezime Mađerčić i dalje ostaje jedno od najzanimljivijih prezimena u Hrvatskoj. Činjenica da se ovaj naziv i dalje često koristi u hrvatskoj kulturi govori o važnosti koju ovo prezime ima za mnoge Hrvate.