Značenje i porijeklo prezimena FULANOVIĆ

Značenje prezimena FULANOVIĆ: Odakle potječe?

Prezime FULANOVIĆ je relativno rijetko u Hrvatskoj, a svoju popularnost je steklo uglavnom u dalmatinskim krajevima. Ipak, ne postoji jedinstveno mišljenje o podrijetlu ovog prezimena.Jedna od mogućih teorija je da prezime FULANOVIĆ potječe od imena Fulan, koje se javlja u izvorima iz turskog doba.

Fulan bi, prema nekim tumačenjima, mogao biti nadimak za nekog Turčina ili Arapina koji se naselio u Hrvatskoj. Druga teorija smatra da je prezime FULANOVIĆ nastalo od imena Fulan, što bi prema njoj upućivalo na to da su prvotni nositelji ovog prezimena bili kršćanski doseljenici iz Bosne ili Srbije.Prema trećoj teoriji, prezime FULANOVIĆ potječe od imena Foulon, koje se javlja u francuskim izvorima iz 16. stoljeća.

Ova teorija smatra da su se nositelji ovog prezimena naselili u Hrvatskoj kao priborci ili pomorci, te da su preuzeli prezime po mjestu odakle su potjecali.Bez obzira na točno podrijetlo, činjenica je da su nositelji prezimena FULANOVIĆ bili prisutni u Hrvatskoj već u srednjem vijeku. Prema zapisima iz 17.

stoljeća, FULANOVIĆI su bili vlasnici imanja u okolici Zadra, dok se u 18. stoljeću spominju kao seljaci u okolici Sinja i Imotskog.Danas se prezime FULANOVIĆ nalazi u manjem broju u Hrvatskoj, a nositelji ovog prezimena su uglavnom uspješni poduzetnici, liječnici, odvjetnici i drugi visokoobrazovani ljudi. Unatoč tome, izvorište prezimena FULANOVIĆ i dalje ostaje misterija koju će možda tek buduća istraživanja uspjeti rasvijetliti.