Značenje i porijeklo prezimena DANKO

Značenje i porijeklo prezimena DANKO: Povijest i geneza prezimena

Prezime DANKO jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama poput Slovačke, Poljske, Češke, Mađarske i Ukrajine. Prezime DANKO nastalo je od muškog imena Danilo, koje potječe iz slavenskog jezika i znači "Božji dar".Prema etimološkom tumačenju, prezime DANKO nastalo je od nadimka Dančić, koji je bio skraćeni oblik imena Danilo.

Nadimak Dančić bio je u upotrebi među ljudima koji su nosili ime Danilo, a kasnije se pretvorio u prezime DANKO. Prezime se pojavilo u Hrvatskoj u 16. stoljeću, a prvi put se spominje u dokumentima iz 1545. godine u mjestu Ravna Gora.Prezime DANKO bilo je često među seljacima i obrtnicima u Hrvatskoj, ali se tijekom vremena proširilo i među građanstvom.

Danas se prezime DANKO nalazi u vrhu najčešćih prezimena u Hrvatskoj, a prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 4000 osoba s tim prezimenom.Prezime DANKO nije ograničeno samo na Hrvatsku, već se pojavljuje i u drugim zemljama, poput Slovačke, Poljske, Češke, Mađarske i Ukrajine. U tim zemljama prezime DANKO nastalo je također od muškog imena Danilo, koje je bilo popularno u srednjem vijeku.U Slovačkoj, prezime DANKO je vrlo često, a poznat je i po narodnoj pjesmi "Danko, můj milý Danko".

U Poljskoj, prezime DANKO se pojavljuje u regiji Podkarpacie, a u Češkoj se prezime pojavljuje u regiji Moravske. U Mađarskoj se prezime DANKO pojavljuje u regiji Bačka, a u Ukrajini se pojavljuje u regiji Zakarpatska.Ukratko, prezime DANKO nastalo je od muškog imena Danilo, koje potječe iz slavenskog jezika i znači "Božji dar". Prezime DANKO pojavilo se u Hrvatskoj u 16. stoljeću, a danas se nalazi u vrhu najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Prezime DANKO pojavljuje se i u drugim zemljama poput Slovačke, Poljske, Češke, Mađarske i Ukrajine.