Značenje i porijeklo prezimena POPČEVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena POPČEVIĆ: Sve što trebate znati

Prezime Popčević jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj te se često susreće u Dalmaciji i Hercegovini. Prezime ima slavensko podrijetlo, a sastavljeno je od dvije riječi: "pop" i "čević".Riječ "pop" označava svećenika u pravoslavnoj crkvi, dok se riječ "čević" odnosi na zanimanje ili zvanje.

Stoga se može zaključiti da je prezime Popčević nastalo kao naziv za svećenika ili sin svećenika.Prema jednoj teoriji, prezime Popčević potječe iz Hercegovine, odnosno od plemena Popovića, koji su bili svećenici u pravoslavnoj crkvi. Kako su se često ženili međusobno, prezime je ostalo u obitelji te se proširilo na druge krajeve.Druga teorija kaže da je prezime Popčević nastalo u Dalmaciji, odnosno da potječe od prezimena Popović, koje se često koristilo kao nadimak za svećenike.

Kako su se ljudi često identificirali po zanimanju, prezime Popović se vremenom promijenilo u Popčević.U Hrvatskoj se prezime Popčević najčešće susreće u Dalmaciji, posebno u gradovima Splitu, Šibeniku i Zadru, te u Hercegovini. Međutim, prezime se može naći i u drugim dijelovima Hrvatske, kao i u susjednim zemljama poput Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Uz prezime Popčević, postoje i druga slična prezimena poput Popović, Popara, Popovićević i slično. Sva ta prezimena imaju zajedničko podrijetlo te su nastala kao naziv za svećenika ili sin svećenika.Ukratko, prezime Popčević ima slavensko podrijetlo te je nastalo kao naziv za svećenika ili sin svećenika. Prezime se najčešće susreće u Dalmaciji i Hercegovini, a može se naći i u drugim dijelovima Hrvatske te susjednim zemljama.