Značenje i porijeklo prezimena SOŽA

Značenje prezimena SOŽA: Odakle potječe?

Prezime Soža je jedno od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj. Ipak, ono ima svoje značenje i porijeklo koje vrijedi istražiti. Prema nekim izvorima, prezime Soža potječe iz Istre, točnije iz okolice grada Pule.

Značenje prezimena Soža nije sasvim jasno, no pretpostavlja se da ima veze s rijekom Sočom koja teče kroz Sloveniju i Italiju. Naime, riječ "soča" na slovenskom jeziku označava upravo tu rijeku. Budući da se prezime Soža pojavljuje u okolici Pule, koja je bila pod talijanskom upravom, može se pretpostaviti da je prezime talijanskog porijekla.

Prema drugoj teoriji, prezime Soža potječe od imena muške osobe koja je nekada živjela u Istri. U tom slučaju, prezime bi bilo patronimik, odnosno prezime koje se dobiva od imena oca.U Hrvatskoj, prezime Soža nije često, no postoje obitelji koje ga nose.

Uglavnom se nalaze u Istri, ali ima ih i u drugim dijelovima zemlje.Ukratko, iako nije sasvim jasno značenje i porijeklo prezimena Soža, pretpostavlja se da ima veze s rijekom Sočom i da potječe iz Istre. Ovo prezime nije često u Hrvatskoj, no ima nekoliko obitelji koje ga nose.