Značenje i porijeklo prezimena ŠOŠTAREK

Značenje i porijeklo prezimena ŠOŠTAREK:

Prezime Šoštarek je jedno od rijetkih prezimena u Hrvatskoj koje ima svoje korijene u Njemačkoj. Prezime se sastoji od dvije riječi, Šošta i rek.

Riječ Šošta potječe od njemačke riječi Schuster, što znači "obućar", dok riječ rek znači "potok". Stoga bi se prezime Šoštarek moglo prevesti kao "obućar uz potok".Prema nekim izvorima, prezime Šoštarek potječe iz bavarskog grada Regensburga, gdje se obitelj Šoštarek bavila izradom obuće. Nakon što je jedan od članova obitelji emigrirao u Hrvatsku, prezime se proširilo i danas se može pronaći u raznim dijelovima Hrvatske, poput Međimurja, Zagorja, Koprivničko-križevačke županije i drugih.Prezime Šoštarek nije previše često u Hrvatskoj, što ga čini još zanimljivijim.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 200 osoba s ovim prezimenom.

Međutim, unatoč relativno malom broju nositelja ovog prezimena, Šoštarek obitelj ima bogatu povijest i tradiciju koju njeguju kroz generacije.Uz to, prezime Šoštarek ima i svoje varijacije, poput Šušterec, Šušteršič, Šoštar i drugih. Svi ovi oblici prezimena imaju slično značenje i porijeklo.Ukratko, prezime Šoštarek ima njemačke korijene i potječe od riječi Schuster (obućar) i rek (potok). Obitelj Šoštarek bavila se izradom obuće u Njemačkoj prije nego što je jedan od članova emigrirao u Hrvatsku. Danas se prezime može pronaći u raznim dijelovima Hrvatske, a nositelji ovog prezimena njeguju bogatu povijest i tradiciju.