Značenje i porijeklo prezimena BUTURAJAC

Značenje i porijeklo prezimena BUTURAJAC: Sve što trebate znati

Prezime Buturajac ima svoje korijene u Hrvatskoj, a poznato je i u drugim zemljama poput Bosne i Hercegovine. Ovo prezime je vrlo rijetko, a prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi manje od 50 osoba s ovim prezimenom.Prezime Buturajac dolazi od riječi "butura", što u današnjem hrvatskom jeziku znači "pogon za mljevenje žita".

Buturajac bi značio "onaj koji ima buturu" ili "onaj koji radi u buturi". Butura je bila vrlo važna u prošlosti, jer je bila ključna za proizvodnju brašna, koje je bilo osnovna namirnica u prehrani ljudi.Prezime Buturajac se prvi put spominje u 17. stoljeću u mjestu Gornji Vakuf u Bosni i Hercegovini.

Tada su se ljudi počeli prezivati po zanimanju koje su obavljali ili po mjestu odakle su potjecali. Prezime Buturajac je vjerojatno nastalo upravo na taj način.Danas se prezime Buturajac može pronaći u različitim dijelovima Hrvatske, poput Dalmacije, Like i Slavonije. U Bosni i Hercegovini, najviše osoba s ovim prezimenom živi u Hercegovini.Iako je prezime Buturajac vrlo rijetko, osobe s ovim prezimenom su poznate u različitim područjima, poput sporta, kulture i politike.

Jedan od poznatih Buturajaca je i legendarni hrvatski nogometaš Zvonimir Boban.Ukratko, prezime Buturajac ima svoje korijene u Hrvatskoj i dolazi od riječi "butura". Prezime se prvi put spominje u 17. stoljeću u Bosni i Hercegovini, a danas se može pronaći u različitim dijelovima Hrvatske i BiH. Iako je vrlo rijetko, osobe s ovim prezimenom su poznate u različitim područjima.