Značenje i porijeklo prezimena MILANOVIĆ TRAPO

Značenje i porijeklo prezimena Milanović Trapo: Kako su se spojila dva prezimena?

Prezime Milanović Trapo je relativno rijetko prezime u Hrvatskoj, a posebno u Zagrebu gdje je nastalo. Ovo prezime je nastalo spajanjem dvaju prezimena - Milanović i Trapo. Kako su se ta dva prezimena spojila i što ona znače?Prezime Milanović je vrlo često prezime u Hrvatskoj i potječe od imena Milan.

Ime Milan je slavensko ime koje znači milostiv, milosrdan ili ljubazan. Prezime Milanović se prvi put spominje u dokumentima iz 16. stoljeća u Hrvatskoj, a najviše se pojavljuje u središnjoj Hrvatskoj, posebno u Zagrebu i okolici.Prezime Trapo je vrlo rijetko prezime u Hrvatskoj i potječe od talijanskog prezimena Trappo. Prezime Trappo se prvi put spominje u dokumentima iz 14.

stoljeća u Italiji, a dolazi od talijanske riječi "trappola" što znači zamka ili klopka. Prezime Trapo se pojavljuje u Hrvatskoj tek u 19. stoljeću, a najviše se pojavljuje u Dalmaciji.Kako su se ta dva prezimena spojila? Prema pričama koje kruže u obitelji Milanović Trapo, dva se prezimena spojila kada se jedan od predaka obitelji Milanović oženio s jednom od predaka obitelji Trapo.

To se dogodilo u Zagrebu u 19. stoljeću. Nakon toga, ta su dva prezimena ostala spojena i prenosila su se s generacije na generaciju.Danas, prezime Milanović Trapo ima nekoliko desetaka nositelja u Hrvatskoj, a najviše ih je u Zagrebu i okolici. Ovo prezime je relativno rijetko i ne pojavljuje se često u drugim dijelovima Hrvatske. Unatoč tome, ova obitelj je poznata po tome što su mnogi njezini članovi bili aktivni u politici i društvenom životu Zagreba.