Kako je nastao halloween ili noć vještica

Kako je nastao halloween ili noć vještica

Znate li kako je nastao halloween ili noć vještica

Proslava Noći vještica uvijek je zabava za sve bez obzira na godine. Ali znate li kako je nastao halloween ili noć vještica? Noć vještica poznata je u cijelom svijetu, a nastala je prije više od dvije tisuće godina. Halloween je poznat kao praznik koji se slavi uglavnom u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i u nekoliko drugih zemalja svijeta. Tada se tradicionalno organiziraju zabave, rezbare bundeve, a djeca idu od vrata do vrata u potrazi za slatkišima. Noć vještica potječe iz poganske proslave Samhain, keltske svetkovine koja označava 'kraj ljeta'. Znanstvenici smatraju da je Noć vještica nastala od riječi All Hallows' Eve (Noć svih svetih), što je dan prije blagdana Svih svetih. Da bismo razumjeli ovaj pojam, raščlanimo ga na pojmove: "Hallow" što je drevni izraz za sveto i "Eve" što znači predvečerje. Noć vještica znači sveta večer i obilježava se 31. listopada svake godine. Taj se dan slavi u čast svetaca, uz blagdan Svih svetih, koji je 1. studenog. Večer Svih svetih zapravo se slavila 13. svibnja, no kasnije je taj datum promijenjen. Također se vjeruje da je podrijetlo imena ovog praznika vezano za žene čuvarice okultnog znanja u skandinavskim zemljama. S obzirom kako je nastao halloween ili noć vještica, ovaj je praznik postao globalni fenomen kako po popularnosti tako i po značaju.

Kako je nastao halloween ili noć vještica i zašto se slavi

Da bi razumjeli kako je nastao halloween ili noć vještica i zašto se slavi, moramo se vratiti u vrijeme Kelta koji su slavili početak zime. Budući da su Kelti koristili lunarni kalendar u kojem je godina bila podijeljena na hladno i toplo vrijeme, paljenje vatre u hladnoj sezoni bilo je simbol nade za plodne žetve u budućnosti. Toga se dana održavao drevni poganski festival Samhain. Povjesničari ističu da je drevni poganski festival doveo do moderne Noći vještica. Kelti su tada svjetiljkama osvjetljavali put kako bi mrtvi mogli pronaći svoje odredište. Ujedno, svjetiljke su imale svrhu tjerati zle duhove kako ne bi mogli nauditi živima. Vjerovalo se da je tog dana granica između ovoga i zagrobnog svijeta bila najtanja, što je omogućavalo povezivanje s mrtvima. Fešta je trajala oko tri dana, počevši od 31. listopada, gdje se nakon žetve iznosilo obilje hrane. Uz ovaj dan vezani su narodni obredi gatanja o poljoprivredi i gatanja s ljuskom oraha. U keltskoj tradiciji Noć vještica, koja se obilježavala 31. listopada, bila je i prijelazno vrijeme, pa se taj datum smatra vrlo povoljnim za ispunjenje želja. Iako je poznato kako je nastao halloween ili noć vještica danas se ova tradicija odnosi na obranu od zla i slavljenje onoga što je sveto.

Kako je nastao halloween ili noć vještica u Americi?

Kako je nastao halloween ili noć vještica u Americi? Povjesničari ističu da je drevni poganski festival doveo do moderne Noći vještica. Ovu su tradiciju u Sjedinjenim Državama slavili irski imigranti sredinom devetnaestog stoljeća, nakon čega je postala dio popularnog američkog folklora. Drevni festival Samhain uključivao je niz različitih ceremonija za povezivanje s duhovima, poput slavlja u posebno izrađenim kostimima, održavanja posebne gozbe i izrade lampiona od repe. Naime, irski doseljenici rezbarili su repu i u nju stavljali svijeće kako bi otjerali zle duhove. S vremenom su Amerikanci počeli koristiti bundeve umjesto repe. U noći s 31. listopada na 1. studenog u Americi djeca se oblače u vještice, zombije ili duhove i kreću u potragu za slatkišima. Dok je za neke ovo vrijeme tradicionalni praznik obilježen elementima starih kultura, za druge ovaj praznik predstavlja praznovjerje. Zbog svoje povezanosti s mračnim i sablasnim stvarima, Noć vještica je postala glavni motiv za horor filmove. S obzirom na to kako je nastao Halloween ili Noć vještica, možemo vidjeti kako se ovaj praznik mijenjao kroz povijest.


Tagovi: