Značenje i porijeklo prezimena ČUPEN

Značenje i porijeklo prezimena ČUPEN: Povezanost s obradom tekstila

Prezime Čupen jedno je od rijetkih prezimena u Hrvatskoj koje je specifično za određeno područje, a to je područje oko Čakovca. Prezime se vrlo rijetko javlja izvan tog područja, a nalazimo ga samo u vrlo malom broju u drugim dijelovima Hrvatske.Zanimljivo je da prezime Čupen ima veze s obradom tekstila.

Naime, riječ "čupen" u čakavskom dijalektu označava pojam koji se koristio u procesu prerade vune. Kada su se vune čupale, odvajao se kvalitetniji dio vlakana koji se koristio za tkanje, a manje kvalitetni dio slao se u daljnju preradu.Ovo prezime datira još iz srednjeg vijeka, a pojam "čupen" spominje se i u popisu žitelja Čakovca iz 1600.

godine. Prezime Čupen bilo je vrlo često među stanovništvom Čakovca i okolice u 18.

i 19. stoljeću.Zanimljivo je da se prezime Čupen ne pojavljuje u ranijim dokumentima iz tog područja, a pretpostavlja se da je prezime nastalo upravo u vrijeme kada se ovaj pojam počeo koristiti u procesu prerade vune, u 16. stoljeću.Danas se prezime Čupen vrlo rijetko koristi u tekstilnoj industriji, no i dalje je prisutno na području sjeverne Hrvatske, kao i u nekim drugim dijelovima svijeta gdje su se neki potomci doselili. U svakom slučaju, ovo prezime ima zanimljivo značenje i porijeklo koje nam govori o povijesti ovog područja i tradiciji obrade tekstila koja se održala do danas.