Značenje i porijeklo prezimena DEŠA

Značenje prezimena DEŠA: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena DEŠA: Odakle potječe?Prezime DEŠA jedno je od najčešćih prezimena u Dalmaciji i jedno je od onih prezimena koja su ostala gotovo nepromijenjena tijekom vremena. No, odakle potječe ovo prezime?Prema nekim izvorima, prezime DEŠA ima korijene u latinskoj riječi "dexter", što znači "desni". Naime, u srednjem vijeku, bilo je vrlo važno biti desnoruk, budući da su se oružja tada izrađivala isključivo za desnoruke osobe.

Stoga su desnoruki ljudi bili cijenjeni i često su nosili nadimak "desni". Iz nadimka "desni" nastalo je prezime DEŠA, koje se u Dalmaciji počelo koristiti u 15. stoljeću.

Prema drugim izvorima, prezime DEŠA ima korijene u riječi "deus", što na latinskom znači "bog". Vjerojatno je ovo prezime dobilo neki vjerski značaj, zbog čega se proširilo među stanovništvom Dalmacije.Postoji i treća teorija o podrijetlu prezimena DEŠA, prema kojoj potječe od riječi "dešinica", što na dalmatinskom dijalektu znači "prsten".

Prema ovoj teoriji, prezime DEŠA dobilo je neki značaj zbog izrade prstena u Dalmaciji.U svakom slučaju, bez obzira na to koja teorija je točna, prezime DEŠA ostalo je vrlo često u Dalmaciji i ima važno mjesto u povijesti ovog područja. Iako se nije promijenilo tijekom vremena, često se koristi u različitim varijantama, poput Dešić, Deško, Dešović i slično.