Značenje i porijeklo prezimena FURDIĆ

Značenje prezimena FURDIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena FURDIĆ: Odakle potječe?Prezime FURDIĆ je jedno od onih prezimena koja su se zadržala tijekom vremena te ga danas možemo pronaći u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i drugim zemljama u okruženju. Njegovo značenje nije baš jednostavno protumačiti, ali se pretpostavlja da potječe iz srpskog jezika.Riječ "furd" na srpskom jeziku znači "zavoj", "zakrivljenje".

Kada se ta riječ dodatno obrađuje u jeziku, dobiva se sufiks "-ić", koji se često koristi za tvorbu prezimena u srpskom jeziku. Dakle, možemo zaključiti da bi prezime FURDIĆ moglo značiti "čovjek koji živi u zavoju" ili "čovjek koji je krivudav".Pretpostavlja se da su nositelji ovog prezimena potekli iz nekog područja u kojem su se bavili obradom drva ili gdje su bili poznati po izradi nekakvih zakrivljenih predmeta. Također, moguće je da je prezime nastalo po nekom karakterističnom zavoju u terenu, poput rijeke ili planinskog lanca.

Prezime FURDIĆ spominje se već u 16. stoljeću u Srbiji, a u Hrvatskoj se počelo pojavljivati u 18. stoljeću.

Danas se ovaj naziv može pronaći u svim dijelovima Hrvatske, a najviše u Slavoniji, Baranji, Srijemu i Dalmaciji. Također, postoje i brojni nositelji ovog prezimena koji žive u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i drugim zemljama u okruženju.Uz značenje i porijeklo ovog prezimena, zanimljivo je istaknuti da su nositelji prezimena FURDIĆ poznati po svojoj upornosti i spremnosti na borbu za svoja prava. Mnogi su se bavili poljoprivredom, stočarstvom i drvodjelstvom, a mnogi su postali i uspješni sportaši, glazbenici i umjetnici. Ovo prezime svjedoči o bogatoj povijesti jedne obitelji te ukazuje na značajne društvene i kulturne doprinose koje su nositelji ovog prezimena dali u prošlosti, ali i danas.