Značenje i porijeklo prezimena JAKAB

Značenje i porijeklo prezimena JAKAB u Mađarskoj

Prezime Jakab jedno je od najčešćih prezimena u Mađarskoj. Ono se nalazi na petom mjestu po broju nositelja u toj zemlji, a prema nekim izvorima može potjecati još iz vremena prije dolaska Mađara u Panonsku nizinu.

Prezime Jakab u Mađarskoj se javlja u različitim oblicima: Jakab, Jakabfi, Jakabvâri, Jakabos, Jakabôczy, Jakabhegyi, Jakabffy i drugima.Prema jednoj teoriji, prezime Jakab potječe od imena Jakov, koje se u Mađarskoj izgovara kao Jakab. Jakov je hebrejsko ime koje znači "onaj koji prati", a ime je poznato kao ime jednog od biblijskih patrijarha, oca dvanaestorice sinova koji su postali predvodnici izraelskih plemena.

Dakle, Jakob je bio ime koje se u mađarskom jeziku izgovara kao Jakab, a povezano je s hebrejskom tradicijom.Prezime Jakab u Mađarskoj se prvi put spominje u 13.

stoljeću, kada je bilo uobičajeno da se prezimena sastoje od imena i nadimka, poziva na neko zanimanje ili mjesta iz kojeg dolazi pojedinac. Stoga se može pretpostaviti da su neki nositelji prezimena Jakab potjecali iz obitelji s imenom Jakov, dok su drugi dobili nadimak Jakab zbog svojih osobina ili zanimanja.Svaki put kada se prezime prenosi s generacije na generaciju, mijenja se i prilagođava novim vremenima i okolnostima, stoga ne treba čuditi da se u Mađarskoj danas nalazi toliko različitih oblika prezimena Jakab. Bez obzira na to koji oblik prezimena nose, nositelji prezimena Jakab u Mađarskoj mogu biti ponosni na svoje bogato nasljeđe i tradiciju.