Značenje i porijeklo prezimena JAŠINSKI

Značenje i porijeklo prezimena JAŠINSKI: Sve što trebate znati

Prezime Jašinski ima svoje korijene u Poljskoj. Vjerojatno je nastalo od muškog imena Jaśko, koje je u Poljskoj bilo vrlo često u 16. stoljeću.

Prezime Jašinski prvotno se koristilo u Poljskoj te je potom postalo popularno i u drugim zemljama diljem svijeta, među kojima i u Hrvatskoj.Zanimljivo je da se prezime Jašinski ne koristi samo u Poljskoj, već i u drugim zemljama poput Hrvatske, Češke, Slovačke, Ukrajine i Rusije. U Hrvatskoj se prezime Jašinski pojavilo u 19. stoljeću i od tada se koristi u različitim dijelovima zemlje, ali najviše na sjeveru Hrvatske.Često se povezuje s riječju "jašiti", što se odnosi na jahanje konja ili na vožnju u kočiji.

Međutim, ovo nije službeno značenje prezimena Jašinski. Prezime je nastalo od imena Jaśko, a značenje imena nije poznato.U Hrvatskoj, prezime Jašinski danas nosi oko 200 osoba, a najviše ih živi u Zagrebu i okolici, te u Koprivničko-križevačkoj županiji. Važno je napomenuti da je prezime Jašinski vrlo rijetko u Hrvatskoj i da se često krivo piše i izgovara kao Jašinac ili Jašinčić.Ukratko, prezime Jašinski ima svoje korijene u Poljskoj i odnosi se na muško ime Jaśko.

Nije poznato službeno značenje prezimena, iako se često povezuje s riječju "jašiti". U Hrvatskoj se prezime koristi od 19. stoljeća i nosi ga oko 200 osoba, a najviše ih živi u Zagrebu i Koprivničko-križevačkoj županiji.