Značenje i porijeklo prezimena TOMEČAK

Značenje i porijeklo prezimena TOMEČAK: Sve što trebate znati

Prezime TOMEČAK je vrlo rijetko, no vrlo zanimljivo. Nalazimo ga u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Mađarskoj i Češkoj. Prezime TOMEČAK ima zanimljivo značenje te se sastoji od dvije riječi: ime Tomo i sufiks -čak.

Ime Tomo je nastalo od grčkog imena Thomas, što znači "blizanac". Sufiks -čak dolazi od mađarskog jezika te se koristi za stvaranje prezimena. U hrvatskom jeziku se koristi uglavnom za stvaranje nadimaka.Prema zabilježenim podacima, prezime TOMEČAK se pojavilo u srednjem vijeku u Mađarskoj, a krajem 16.

stoljeća se pojavljuje u Hrvatskoj. Pretpostavlja se da su se prvobitni nositelji prezimena TOMEČAK doselili iz Mađarske u Hrvatsku ili da su se tamo preselili iz Slovenije.U Hrvatskoj, prezime TOMEČAK se najčešće nalazi u Zagrebu, Osijeku, Čakovcu, Đurđevcu, Koprivnici i okolnim mjestima.

U Sloveniji, prezime TOMEČAK se najčešće nalazi u Prekmurju, dok se u Srbiji i Mađarskoj nalazi u manjem broju.Zanimljivo je da se u Hrvatskoj, nositelji prezimena TOMEČAK uglavnom bave poljoprivredom, dok se u Sloveniji bave obrtom i trgovinom.U svakom slučaju, prezime TOMEČAK je jedno od rijetkih prezimena koje se sastoji od imena i sufiksa te ima zanimljivo značenje koje se odnosi na "blizanca". Njegovi nositelji su rasprostranjeni u više zemalja i bave se različitim zanimanjima. U idućim odlomcima ćemo se detaljnije baviti značenjem prezimena TOMEČAK u različitim zemljama i tko su poznate osobe s ovim prezimenom.