Značenje i porijeklo prezimena ZOROVIĆ

Značenje prezimena ZOROVIĆ: Odakle potječe?

Prezime ZOROVIĆ je prilično često u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a potječe od imena Zoran. Zoran je slavensko ime koje znači "jutro" ili "svitanje".

Prezime ZOROVIĆ se može prevesti kao "pripadnik ili potomak Zorana" ili "onaj koji dolazi iz mjesta Zoran".Prezime ZOROVIĆ je prvi put zabilježeno u 16. stoljeću u Bosni i Hercegovini. Prema nekim izvorima, prezime je nastalo od imena Zorana, koje je bilo uobičajeno u bosanskoj plemićkoj obitelji Kosača.

Kasnije se prezime proširilo i na druge dijelove Bosne i Hercegovine, a potom i na Hrvatsku.Prema drugoj teoriji, prezime ZOROVIĆ potječe od starohrvatskog imena Zorislav. Zorislav je bio često korišteno ime u srednjem vijeku, a sastoji se od riječi "zora" i "slav".

"Zora" znači "jutro" ili "svitanje", dok "slav" znači "slava" ili "čast". Prema ovoj teoriji, prezime ZOROVIĆ bi se moglo prevesti kao "onaj koji pripada Zorislavu" ili "potomak Zorislava".U svakom slučaju, prezime ZOROVIĆ ima slavensko podrijetlo i vezano je uz ime koje označava početak dana ili jutarnje svjetlo. Danas se prezime ZOROVIĆ najčešće može naći u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Mnogi nositelji ovog prezimena se i danas bave poljoprivredom ili se bave drugim obrtima i zanatima.