Značenje i porijeklo prezimena IMROVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena IMROVIĆ

Prezime Imrović potječe od imena Imro. Imro je starogermansko ime, a znači "velikodušan", "milostiv" ili "blag". Imro se može naći u starim knjigama i dokumentima u Njemačkoj, a odatle se proširilo i na druge europske zemlje.Prezime Imrović najviše se pojavljuje u Bosni i Hercegovini, a ima i manji broj nositelja u Hrvatskoj i Srbiji.

Imrovići su uglavnom muslimanske vjeroispovijesti, a postoje i katolički Imrovići u Hrvatskoj.Prema nekim izvorima, Imrovići su se nastanili u Bosni i Hercegovini nakon turske okupacije. Navodno su došli iz Turske ili s područja današnje Albanije. Međutim, nema pouzdanih dokaza o tom podrijetlu.

Drugi izvori govore da su se Imrovići doselili u Bosnu i Hercegovinu iz susjednih zemalja, posebice iz Hrvatske i Srbije. Imrović kao prezime prvi put se spominje u pisanim dokumentima u 19. stoljeću, a najviše se pojavljuje u srednjoj Bosni, u okolici Vareša i Zenice.Imrovići su uglavnom bili zanatlije i zemljoradnici, a neki su se bavili i trgovinom.

Danas se Imrovići nalaze u različitim zanimanjima i područjima, a neki od njih su postali poznati u svojim područjima djelovanja.Ukratko, prezime Imrović potječe od starogermanskog imena Imro, a najviše se pojavljuje u Bosni i Hercegovini. Iako postoji nekoliko teorija o podrijetlu Imrovića, nema pouzdanih dokaza o njihovom porijeklu. Imrovići su se bavili različitim zanimanjima, a danas se nalaze u različitim područjima djelovanja.