Značenje i porijeklo prezimena KRMAR

KRMAR - značenje i porijeklo prezimena

Prezime KRMAR je jedno od mnogih hrvatskih prezimena koja se sastoje od zanimanja. Krmari su bili ljudi koji su se bavili izradom kolačića, a danas je to zanimanje gotovo nestalo. Međutim, prezime Krmarić i Krmek su još uvijek prisutni u Hrvatskoj.Prezime KRMAR ima svoje porijeklo u srednjovjekovnoj Hrvatskoj.

Izvorno prezime bilo je "Kromar", što znači "kovač". Vjerojatno je došlo do promjene izgovora i stoga se prezime promijenilo u "Krm(ar)". Prezime se prvi put spominje u 16. stoljeću u dokumentima Dubrovačke republike.KRMAR je relativno rijetko prezime u Hrvatskoj.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi manje od 500 osoba s prezimenom KRMAR. Najveći broj nositelja prezimena KRMAR živi u Gradu Zagrebu, zatim u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.Prezime KRMAR može se naći i u drugim zemljama, poput Slovenije, Njemačke, Austrije, SAD-a i Kanade.

U Sloveniji, prezime se često piše s "v" na kraju - KRMARV. U Njemačkoj, prezime se može istovremeno pisati s "h" - KHRMAR.Kao i mnoga druga prezimena koja potječu iz zanimanja, prezime KRMAR može imati različita značenja. Može ukazivati na iskustvo u izradi kolačića, ali isto tako može ukazivati na vještinu izrade kolačića. U svakom slučaju, prezime je jedinstveno i ima bogatu povijest u Hrvatskoj.