Značenje i porijeklo prezimena KRSMANOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena KRSMANOVIĆ

Prezime KRSMANOVIĆ se sastoji od pet slogova i spada u kategoriju prezimena koja su nastala iz nekog zanimanja ili imaju veze sa zanimanjem. Ovo prezime potječe iz srpskog jezika, a osoba koja ga nosi pripada srpskom narodu.

Iako se prezime KRSMANOVIĆ uglavnom može naći u Srbiji, postoje i osobe sa ovim prezimenom u drugim zemljama u okruženju, kao što su Hrvatska i BiH.Kada se analizira značenje prezimena KRSMANOVIĆ, možemo zaključiti da je ono blisko povezano sa zanimanjem krojača. Naime, u srpskom jeziku riječ "krstar" znači šivaći pribor, a "man" predstavlja sufiks koji označava pripadnost određenoj osobi ili grupi. Stoga bismo mogli pretpostaviti da su nositelji ovog prezimena bili zaposleni u šivaćoj industriji ili su bili krojači po zanimanju.U Srbiji se prezime KRSMANOVIĆ može pronaći u svim dijelovima zemlje, ali se najviše pojavljuje u centralnoj i južnoj Srbiji.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Srbiji postoji oko 1.500 ljudi sa prezimenom KRSMANOVIĆ.

Međutim, broj nositelja ovog prezimena u drugim zemljama može biti veći ili manji u odnosu na Srbiju, ovisno o migracijama i drugim čimbenicima.S obzirom da je prezime KRSMANOVIĆ relativno često u Srbiji, postoje mnoge poznate osobe koje ga nose. Među njima su sportaši, pjevači, glumci i drugi. Između ostalih, poznati srpski košarkaš Nikola KRSMANOVIĆ igrao je u NBA ligi, dok su pjevači Žarko KRSMANOVIĆ i Miroljub KRSMANOVIĆ poznati u Srbiji po svojim pjesmama.U zaključku, prezime KRSMANOVIĆ potječe iz srpskog jezika i blisko je povezano sa zanimanjem krojača. Ono se može pronaći u Srbiji i drugim zemljama u okruženju, a broj nositelja ovog prezimena može varirati ovisno o različitim čimbenicima.