Značenje i porijeklo prezimena SKORUPSKI

Značenje i porijeklo prezimena SKORUPSKI

Prezime Skorupski ima svoje korijene u Poljskoj, a riječ "skorup" na poljskom jeziku znači "kora". Prema tome, ime Skorupski moglo bi se prevesti kao "pripadnik obitelji koja se bavi korom" ili "onaj koji je izradio posudu od kore". Ovo prezime vjerojatno potječe od nekoga tko je u prošlosti bio posvećen obradi kore drveta, izradi drvenih posuda ili obradi kože, što su bile uobičajene zanatske djelatnosti u Poljskoj.Prezime Skorupski prvi se put spominje u XVII.

stoljeću i vrlo je često u Poljskoj. U Hrvatskoj je Skorupski relativno rijetko prezime, s obzirom na to da se većina stanovništva preziva po hrvatskim prezimenima. Prema popisu stanovništva iz 2011.

godine, u Hrvatskoj ih je manje od 50.Broj Skorupskih u Hrvatskoj vjerojatno je povezan s migracijama iz Poljske ili Njemačke, gdje je također često ovo prezime. U nekim dijelovima Hrvatske, poput Međimurja, Skorupski su se doselili još u davna vremena, dok su u drugim dijelovima zemlje djelatnici nekog poduzeća došli iz Poljske ili Njemačke i ostali u Hrvatskoj.

Osim u Poljskoj i Hrvatskoj, prezime Skorupski možemo pronaći u drugim dijelovima svijeta, poput Njemačke, Češke, Slovačke, Rusije ili Sjedinjenih Američkih Država. U svakoj od ovih zemalja, prezime ima slično značenje i vjerojatno potječe od istih zanatskih djelatnosti koje su se obavljale u prošlosti.Ukratko, prezime Skorupski ima svoje korijene u Poljskoj i vjerojatno potječe od osobe koja se u prošlosti bavila obradom kore drveta ili kože. Iako je rijetko u Hrvatskoj, Skorupski se možemo pronaći u drugim dijelovima svijeta, posebice u Poljskoj i Njemačkoj.