Značenje i porijeklo prezimena KORDI

KORDI - značenje i porijeklo prezimena

Prezime KORDI danas je jedno od rjeđih prezimena u Hrvatskoj, no ipak je zastupljeno u nekoliko gradova i županija poput Zagreba, Varaždina, Koprivnice i Bjelovara. Ovo prezime dolazi iz skupine prezimena koja su nastala od imena koja su se davala djeci po rođenju, a koja su kasnije postala prezimena koja su se prenosila s koljena na koljeno.Prema nekim izvorima, prezime KORDI potječe od talijanskog prezimena Cordi ili Corda, koje je bilo vrlo često u regiji Sardiniji u Italiji.

Kako je Sardinija bila pod vlašću Aragona u srednjem vijeku, postoji mogućnost da je ovo prezime stiglo u Hrvatsku preko trgovaca i obrtnika koji su bili u kontaktu s ovom regijom.Međutim, postoje i teorije da prezime KORDI potječe iz hrvatskog jezika i da se radi o imenu koje se sastoji od dvije riječi - "kord" i "i". Prema ovom tumačenju, "kord" označava vrstu užeta ili konopca, dok bi "i" bila neka vrsta sufiksa koji se koristio za tvorbu imena.

Ovo se tumačenje može povezati s nekim zanimanjima ili zanatima koji su se bavili izradom užadi ili konopaca, no to nije sigurno.Prezime KORDI u Hrvatskoj datira barem do 18. stoljeća, a prvotna se zabilježba odnosi na Ivana Kordija rođenog oko 1755. godine u Varaždinu.

U 19. stoljeću prezime se pojavljuje i u drugim dijelovima Hrvatske, no uvijek u manjem broju, što ukazuje na to da se prezime nije širilo velikom brzinom.Danas je prezime KORDI vrlo rijetko, no to ne umanjuje važnost istraživanja njegovog podrijetla i značenja. Kako god bilo, prezime KORDI ima svoju povijest i priču te predstavlja jedinstvenu poveznicu s prošlim vremenima.