Značenje i porijeklo prezimena ALASIĆ

Značenje i porijeklo prezimena ALASIĆ: Povezanost s avijacijom i zemljopisno podrijetlo

Prezime ALASIĆ potječe iz Hrvatske i ime je koje je postalo poznato diljem svijeta. Njegovo podrijetlo može se pronaći u zemljopisnom području koje se prostire od sjeverne Hrvatske do Bosne i Hercegovine.Nekadašnje seoske zajednice u tim područjima bile su povezane zajedničkim zanimanjima i obiteljskim vezama, a prezimena su često bila povezana upravo s tim zajedničkim zanimanjima.

Pretpostavlja se da je prezime ALASIĆ nastalo kao naziv za nekoga tko je bio povezan s avijacijom, bilo kao pilot, mehaničar ili zaposlenik u aviokompaniji.Povezanost prezimena s avijacijom može se pratiti i u kasnijim vremenima. Kada je prva zrakoplovna tvrtka osnovana u Hrvatskoj, 1922.

godine, čak četiri osobe s prezimenom ALASIĆ radile su u njoj. Jedan od njih bio je čak i direktor tvrtke.Osim u Hrvatskoj, prezime ALASIĆ može se pronaći i u drugim zemljama diljem svijeta, poput Njemačke, Austrije, SAD-a i Australije.

U nekim slučajevima, prezime je došlo u drugu zemlju kao posljedica migracije iz Hrvatske, dok su u drugim slučajevima ove osobe možda kupile nekretnine u Hrvatskoj i odlučile koristiti prezime koje se veže uz to područje.U svakom slučaju, prezime ALASIĆ je postalo prepoznatljivo po svojoj povezanosti s avijacijom i porijeklom iz Hrvatske. Danas, u doba kada su zračni promet i putovanja postali nezaobilazni dio našeg života, ova veza samo je dodatno naglašena.