Značenje i porijeklo prezimena MAJANOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena MAJANOVIĆ: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime Majanović potječe iz Hrvatske, a osobito je često u Dalmaciji, posebice u Šibeniku i okolici. Vrlo je vjerojatno da je prezime nastalo po imenu Majan, koje je bilo uobičajeno ime u to vrijeme. Ime Majan dolazi od staroslavenskog imena Maj, što znači velik ili moćan.

Dodavanjem sufiksa -ović nastaje prezime koje je bilo karakteristično za mnoge obitelji koje su se bavile poljoprivredom i stočarstvom u srednjem vijeku.Prezime Majanović prvi put se pojavljuje u pisanim dokumentima u 18. stoljeću, i to u Dalmaciji. U to vrijeme, prezimena su postala obavezna, a prema nekim izvorima, Majanovići su korištenjem ovog prezimena ukazivali na svoju povezanost s drugim obiteljima s istim imenom.Prezime se tijekom vremena počelo širiti po cijeloj Hrvatskoj, ali i izvan granica Hrvatske.

Danas ima mnogo ljudi s ovim prezimenom u susjednim zemljama, poput Srbije, BiH, Crne Gore, ali i u drugim zemljama poput Njemačke, SAD-a, Kanade, i Australije.U Hrvatskoj se prezime Majanović nalazi na 73. mjestu u popisu najčešćih prezimena.

U Šibeniku i okolici, gdje je prezime najrasprostranjenije, nalazi se na 6. mjestu.Uz bogatu povijest i geografsku rasprostranjenost, prezime Majanović ima i važno značenje za mnoge koji ga nose. Oni se često ponose svojim prezimenom i vjeruju da su povezani s obiteljskom poviješću i tradicijom.