Značenje i porijeklo prezimena MIKŠEC

Značenje prezimena MIKŠEC: Odakle potječe?

Prezime MIKŠEC predstavlja jedno od manje poznatih hrvatskih prezimena, ali koje svakako ima svoju povijest i značenje. Prezime se danas najviše može pronaći u Hrvatskoj, poglavito u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali i u dijelovima Slovenije te Mađarske.Prezime MIKŠEC potječe od muškog imena Mihajlo, koje je u Hrvatskoj bilo vrlo popularno u prošlim stoljećima.

Kako su prezimena nastala od imena i nadimaka, tako se i prezime MIKŠEC može objasniti kao "pripadnik obitelji Mihajlova".Postoji nekoliko teorija o tome odakle točno potječe prezime MIKŠEC. Jedna od njih kaže kako prezime potječe od mjesta Mikšići u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, odakle su se neki pripadnici obitelji preselili u druge dijelove zemlje te uzeli prezime po svom zavičaju. Druga teorija govori kako prezime potječe od riječi "mikšati", što znači pomiješati, te da su pripadnici obitelji bili poznati po tome što su se bavili miješanjem različitih tvari, primjerice u poljoprivredi ili trgovini.Prezime MIKŠEC prvi se put spominje u 17.

stoljeću u spomenicima zagrebačke katedrale, a tijekom vremena se proširilo i na druge dijelove Hrvatske. Danas u Hrvatskoj postoji oko 1200 ljudi s prezimenom MIKŠEC, a najveći broj ih živi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, u područjima oko Koprivnice, Varaždina i Čakovca.Uz prezime MIKŠEC, postoje i njegove varijante poput MIKŠIĆ, MIKŠAJ, MIKŠA i slično.

Sva ova prezimena imaju slično značenje i porijeklo te su često u srodstvu.Ukratko, prezime MIKŠEC potječe od muškog imena Mihajlo i označava pripadnost obitelji s tim imenom. Nastalo je u 17. stoljeću, a danas se najviše može pronaći u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Postoji nekoliko teorija o njegovom porijeklu, no jedna od najprihvaćenijih kaže kako potječe od mjesta Mikšići.