Značenje i porijeklo prezimena BALKOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena BALKOVIĆ: Povijest i genealogija obitelji BALKOVIĆ.

Prezime BALKOVIĆ spada u skupinu prezimena koja su nastala od nadimaka. Nadimci su se nekada davali osobama prema nekom osobitom obilježju koje su posjedovale, a tako je nastalo i prezime BALKOVIĆ. Prezime BALKOVIĆ potječe od riječi "balkon", što označava uzvišenje ili visok balkon, a prvi put se spominje u 16. stoljeću u Dubrovniku.

Prezimena koja su nastala od nadimaka često su se prenosila s koljena na koljeno, pa tako i prezime BALKOVIĆ ima bogatu genealogiju. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Hrvatskoj živi 1500 osoba s prezimenom BALKOVIĆ, pri čemu su najčešće zastupljeni u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.U povijesti obitelji BALKOVIĆ ima mnogo zanimljivih činjenica. Tako su neki članovi obitelji bili poznati trgovci, a drugi su se bavili pomorskim zanimanjima.

U 19. stoljeću neki članovi obitelji sudjelovali su u Narodnom preporodu, a tijekom Drugog svjetskog rata neki su se pridružili partizanima.Uz bogatu povijest i genealogiju, prezime BALKOVIĆ ima i svoj grb. Grb obitelji BALKOVIĆ sastoji se od dva uzdignuta križa u crvenom polju na plavom polju.

Taj grb može se vidjeti na raznim obiteljskim dokumentima i spomenicima.Uz to što je prezime BALKOVIĆ zanimljivo po svom porijeklu i povijesti, mnoga su obiteljska imena i danas zastupljena u raznim granama gospodarstva, kulturi i sportu. Prezime BALKOVIĆ također nije iznimka, a među poznatim nositeljima tog prezimena su slikar Frano BALKOVIĆ te nogometaši Bojan BALKOVIĆ i Dario BALKOVIĆ.Ukratko, prezime BALKOVIĆ ima dugu i bogatu povijest te se danas nalazi u mnogim dijelovima Hrvatske. Ime je nastalo od nadimka "balkon", a obitelji s tim prezimenom bile su aktivne u raznim granama gospodarstva, kulture i sporta. Grb obitelji BALKOVIĆ također je dio njihove bogate povijesti i genealogije.