Značenje i porijeklo prezimena BELAŠIĆ

Značenje i porijeklo prezimena BELAŠIĆ

Prezime Belašić je relativno rijetko u Hrvatskoj, ali i dalje postoji nekoliko stotina ljudi koji ga nose kao svoje prezime. Prezime Belašić sastoji se od dvije riječi: "bela" i "šić". "Bela" se može prevesti kao "bijeli", dok se "šić" odnosi na potomstvo.

Stoga bi se prezime Belašić moglo slobodno prevesti kao "potomci bijelog", "potomci bjeline" ili "potomci svetog".Prema etimološkom podrijetlu, prezime Belašić potječe od starosjedilačke populacije koja je živjela na području Hrvatskog zagorja. Prema nekim izvorima, vjeruje se da su Belašići potomci bizantskog cara Justinijana I. koji je u 6.

stoljeću vladao Rimskim carstvom. Navodno se jedan od njegovih potomaka, po imenu Belaš, doselio na područje današnje Hrvatske, a njegovo prezime je postepeno evoluiralo u današnje prezime Belašić.Međutim, ova teorija nije dokazana i postoji više hipoteza o porijeklu prezimena Belašić. Druga teorija kaže da su Belašići porijeklom iz Bosne i Hercegovine, te da su se nakon turskih osvajanja u 16.

stoljeću doselili na područje Hrvatskog zagorja. Treća teorija govori da su Belašići potomci starosjedilaca iz Hrvatskog zagorja, koji su u srednjem vijeku imali posjede u blizini rijeke Krapine.U svakom slučaju, porijeklo prezimena Belašić ostaje misterij, a svaka teorija ima svoje pristaše i protivnike. Bez obzira na to, Belašići su danas rasprostranjeni diljem Hrvatske i svijeta, a neki od poznatijih nositelja ovog prezimena su hrvatski nogometaši Dario Belašić i Tomislav Belašić, te glumac Boris Belašić.