Značenje i porijeklo prezimena BENCEKOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena BENCEKOVIĆ: Povijest prezimena BENCEKOVIĆ

Prezime BENCEKOVIĆ ima svoje korijene u Hrvatskoj, a preciznije u Zagrebu. Prezime se sastoji od tri dijela: Bence, koji je osobno ime, kov, koji označava pripadnost porodici i sufiksa -ić, koji se dodaje na osobna imena radi stvaranja prezimena.Prema raspoloživim podacima, prvi put se prezime BENCEKOVIĆ spominje u 16. stoljeću u Zagrebu.

Tada je jedan BENCEKOVIĆ bio značajan trgovac i posjednik zemlje. U 18. stoljeću, prezime je bilo uobičajeno u Zagrebu i okolici.Prezime BENCEKOVIĆ često se javlja u katoličkoj crkvi, posebno u Zagrebu, gdje su mnogi BENCEKOVIĆ-i bili svećenici.

Tijekom 19. stoljeća i početkom 20. stoljeća, prezime se širilo u druge dijelove Hrvatske, a danas se može pronaći u cijeloj zemlji, kao i u dijaspori.Zanimljivo je da postoje i drugi oblici prezimena koji se povezuju s prezimenom BENCEKOVIĆ.

Na primjer, prezimena BENCUN, BENC, BENČEVIĆ i BENCETIĆ svi su povezani s BENCEKOVIĆ-em.Ukratko, prezime BENCEKOVIĆ ima dugu povijest u Hrvatskoj, s prvom pojavom u 16. stoljeću u Zagrebu. Sufiks -ić govori o hrvatskom podrijetlu, dok osobno ime Bence ima nekoliko mogućih značenja, poput "blagoslovljen" ili "dobar". Danas se prezime BENCEKOVIĆ može pronaći u cijeloj Hrvatskoj i dijaspori, a postoji i nekoliko sličnih prezimena koja su povezana s njim.