Značenje i porijeklo prezimena ESTER

Značenje prezimena ESTER: Poreklo i značenje

Značenje i porijeklo prezimena ESTER: Poreklo i značenjeEster je relativno rijetko prezime koje se najčešće može pronaći u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji te u nekim dijelovima Poljske. Prezime Ester dolazi od imena Ester koje potječe iz Biblije i znači "zvijezda". Prema nekim tumačenjima, ime Ester dolazi iz perzijskog jezika i znači "zvijezda" ili "jutro".

To ime prvi puta se pojavljuje u Bibliji u knjizi Ester, koja je dio Starog zavjeta.Prezime Ester se u Europi počelo koristiti tek u 18. stoljeću, uglavnom u Njemačkoj i Austriji. U 19. stoljeću, prezime Ester proširilo se po cijeloj Europi i Amerikama.

U Hrvatskoj se prezime Ester najviše može pronaći u sjevernom dijelu Hrvatske, u Međimurju i Zagorju.Zanimljivo je da se prezime Ester može pronaći i u nekim neobičnim oblicima, poput npr. Esterhazy. To prezime potječe iz Mađarske i bilo je ime jedne od najmoćnijih plemićkih obitelji u Mađarskoj.U Hrvatskoj, prezime Ester prvi put se može pronaći u zapisima iz 19.

stoljeća, a najviše se pojavljuje u Međimurju. Prema nekim izvorima, prezime Ester u Hrvatskoj je dosta rijetko, a u Međimurju se nalazi tek nekolicina obitelji s tim prezimenom.S obzirom na to da prezime Ester potječe od imena koje se nalazi u Bibliji, može se zaključiti da su nositelji ovog prezimena vjerojatno kršćanske vjere. Međutim, nije poznato kako su se preci nositelja ovog prezimena doselili u Hrvatsku te jesu li bili izvorno njemačke ili austrijske nacionalnosti.U svakom slučaju, prezime Ester danas se koristi u mnogim dijelovima svijeta, a nositelji ovog prezimena su se tijekom povijesti bavili različitim zanimanjima, od trgovaca do poljoprivrednika. Kao i kod većine prezimena, porijeklo i značenje prezimena Ester može nam pomoći da bolje razumijemo povijest i tradiciju neke obitelji ili kraja u kojem žive.