Značenje i porijeklo prezimena RUSSO

Značenje i porijeklo prezimena Russo u Italiji

Prezime Russo, koje se često može pronaći u Italiji, potječe od riječi "rus" što znači "crveno" na talijanskom jeziku. Postoji nekoliko teorija o porijeklu ovog prezimena. Jedna teorija kaže da je prezime Russo nastalo u južnoj Italiji od grčkog prezimena "Rousos", koje je značilo "crvenokos".

Druga teorija povezuje prezime Russo s latinskom riječi "Russus", što je značilo "crvena boja".Prema nekim izvorima, prezime Russo potječe iz Kalabrije, regije na jugu Italije. Drugi izvori govore da je prezime Russo najčešće u Liguriji, regiji na sjeveru Italije. Ovo prezime se također može pronaći u drugim dijelovima Italije, kao što su Sicilija, Kampanija i Apulija.

Prezime Russo je vrlo rašireno u Italiji, pa se može pronaći u mnogim gradovima, uključujući Rim, Milano, Napulj i Palermo. Mnogi poznati talijanski umjetnici, sportaši i političari imaju prezime Russo.Kad su talijanski imigranti počeli dolaziti u Sjevernu Ameriku u 19.

stoljeću, mnogi od njih su donijeli sa sobom prezime Russo. Danas se prezime Russo može pronaći širom svijeta, posebno u Italiji, Sjevernoj Americi i Australiji.Ukratko, prezime Russo ima svoje korijene u Italiji i potječe od riječi koja znači "crveno". Prema nekim izvorima, prezime Russo je najčešće u Kalabriji i Liguriji, ali se može pronaći i u drugim dijelovima Italije. Danas je prezime Russo rašireno širom svijeta, a mnogi poznati ljudi imaju ovo prezime.