Značenje i porijeklo prezimena RUŽNIĆ

Značenje i porijeklo prezimena RUŽNIĆ: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime Ružnić potječe iz Hrvatske te ga nose osobe hrvatskog podrijetla. Ime Ružnić nastalo je od imena Ruža, koje je najčešće bilo dano ženskoj djeci. Prezime Ružnić odnosi se na čovjeka koji potječe od nekoga tko se zvao Ruža ili od mjesta koje je na neki način povezano s riječi ruža.

Prema dostupnim podacima, prezime Ružnić pojavilo se početkom 18. stoljeća u selu Potok kod Hrvatske Kostajnice, na području Banovine. Prvi poznati nositelj ovog prezimena bio je Matija Ružnić, koji je rođen 1758.

godine. Od tada se prezime Ružnić proširilo na cijelo područje Banovine, a potom i na druga područja Hrvatske.Danas se prezime Ružnić može pronaći u svim dijelovima Hrvatske, ali najviše u središnjoj Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji. Prema popisu stanovništva iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi oko 1.200 osoba s prezimenom Ružnić. U ostalim zemljama i regijama svijeta, prezime Ružnić nije tako često, no postoji nekoliko obitelji koje ga nose, primjerice u SAD-u, Njemačkoj i Sloveniji.U prošlosti, prezime Ružnić bilo je vezano uz zanimanja kao što su kovači, zidari i seljaci. Danas se ovaj naziv može naći u različitim zanimanjima i profesijama, kao i u politici, kulturi i drugim područjima života.Ukratko, prezime Ružnić ima dugu povijest i geografsku rasprostranjenost u Hrvatskoj te se može pronaći u mnogim zanimanjima i profesijama. Zanimljivo je kako se ovaj naziv temelji na cvijetu ruži, što može ukazivati na vezu s prirodom i tradicijom u Hrvatskoj.