Značenje i porijeklo prezimena ŠTULINA

Značenje prezimena ŠTULINA: Odakle potječe?

Prezime Štulina potječe iz Hrvatske te se danas može pronaći u nekoliko zemalja uključujući Sloveniju, Austriju i Njemačku. Sama riječ "štil" na hrvatskom jeziku znači "drška", dok se "štula" koristi za opisivanje cijevi ili šupljine. Prezime Štulina vjerojatno potječe od riječi "štula" kao naziva za neku vrstu cijevi ili šupljine, no točno značenje nije potvrđeno.

Prezime Štulina pojavljuje se u raznim povijesnim izvorima od 16. stoljeća pa sve do danas. Izvori ga spominju u različitim dijelovima Hrvatske, uključujući Zagrebačku županiju, Istru, Dalmaciju i Slavoniju. Jedna od prvih spomena prezimena Štulina datira iz 1578.

godine u izvještaju o stanovništvu u mjestu Jalkovec u Zagrebačkoj županiji.Tijekom povijesti, prezime Štulina nosilo je više poznatih osoba u Hrvatskoj. Jedan od poznatijih nositelja prezimena bio je Ivan Štulina, hrvatski književnik i novinar rođen 1907.

godine u Zagrebu. Također, prezime se pojavljuje u hrvatskoj glazbi, gdje je Štulina bio jedan od čestih prezimena popularnih pjevača i pjevačica u 20. stoljeću.Iako se točno značenje prezimena Štulina nije potvrđeno, ono je prisutno u hrvatskoj povijesti i kulturi već stoljećima. Danas, broj nositelja prezimena Štulina ovisi o regiji, no njegovo značenje i porijeklo ostaju važan dio hrvatskog nasljeđa.