Značenje i porijeklo prezimena RAKUŠA

Značenje prezimena RAKUŠA: Odakle potječe?

Prezime RAKUŠA jedno je od vrlo zanimljivih prezimena u Hrvatskoj, sa značenjem koje podsjeća na izvjesnu vrstu rakova. Međutim, nije posve jasno odakle potječe to ime i što ono točno znači.Prema jednoj teoriji, prezime RAKUŠA potječe od glagola "rakušiti", što bi značilo "čupati" ili "kopati" na nekom mjestu, poput traženja korijena ili nečega sličnog.

Druga teorija kaže da prezime može potjecati od imena Roko, koje je u nekim dijelovima Hrvatske bilo popularno ime u 16. i 17. stoljeću.

Ipak, postoje i druge teorije, koje tvrde da prezime potječe od riječi "rak", što bi značilo da su neki od prvih nositelja prezimena bili ribari ili nekako povezani s ribarstvom.Osim toga, postoje i obitelji koje tvrde da su ime dobile po nekom zanimanju koje su njihovi pretci obavljali, poput nekog obrta ili zanimanja koje bi zvučalo slično riječi "Rakuša".U svakom slučaju, prezime RAKUŠA je vrlo staro, a prvi tragovi ovog prezimena u Hrvatskoj datiraju još iz 15.

stoljeća. Danas se prezime RAKUŠA najčešće nalazi u sjevernoj Hrvatskoj, a ima ga i u drugim dijelovima Hrvatske te u nekim drugim zemljama.Ukratko, iako nije posve jasno odakle točno potječe prezime RAKUŠA, zna se da je ono jedno od starijih prezimena u Hrvatskoj s nekoliko mogućih značenja, poput "čupanja" ili "kopanja", povezanosti s ribarstvom ili nekog zanimanja.