Značenje i porijeklo prezimena SKOMRAK

Skomrak - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Skomrak je relativno rijetko prezime u Hrvatskoj, iako se pojavljuje u nekim dijelovima Slavonije, Baranje i Podravine. Zanimljivo je da se ovo prezime pojavljuje i u Poljskoj, gdje ima još veću rasprostranjenost.Prezime Skomrak se sastoji od dvije riječi - "skomor" i "rak".

Prema nekim teorijama, "skomor" se može povezati s imenom Skomoroh, što je bio naziv za neku vrstu zabavljača ili svirača u nekim slavenskim kulturama. "Rak" pak označava neku vrstu životinje ili simbolizira borbenost ili snagu.Tako se može zaključiti da prezime Skomrak može imati značenje kao "zabavljač-borac" ili "svirač koji ima snagu". Međutim, ovo su samo nagađanja, budući da se prava etimologija ovog prezimena ne zna s sigurnošću.

Porijeklo prezimena Skomrak se može povezati s dolaskom Poljaka u Hrvatsku tijekom 18. stoljeća. Tada su mnogi Poljaci došli u Hrvatsku kao vojnici ili obrtnici, te su se nastanili u nekim dijelovima Slavonije i Baranje.

Pretpostavlja se da su neki od njih donijeli i prezime Skomrak sa sobom.U Hrvatskoj se prezime Skomrak može pronaći u nekim starim dokumentima i popisima stanovništva. U Poljskoj je ovo prezime nešto češće, te se može pronaći u mnogim dijelovima zemlje.Iako se malo zna o etimologiji i porijeklu prezimena Skomrak, zanimljivo je da se ono pojavljuje u dvije različite zemlje - Hrvatskoj i Poljskoj. Iako se rijetko pojavljuje, to ne znači da nije vrijedno istražiti i saznati više o ovom zanimljivom prezimenu.