Značenje i porijeklo prezimena ŠĆEVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena ŠĆEVIĆ

Prezime Šćević jedno je od najčešćih prezimena u Crnoj Gori. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Crnoj Gori živi preko 5.000 osoba s tim prezimenom.

Prezime Šćević također se često javlja i u Hercegovini, pa čak i u BiH i Hrvatskoj.Prezime Šćević ima zanimljivo značenje. Prema nekim izvorima, riječ "šćep" na crnogorskom jeziku znači "mali slijepi miš", dok se "ić" dodaje na kraju radi značenjskog objašnjenja da se radi o malom slijepom mišu koji je sin ili potomak nekog drugog. Dakle, Šćević bi se moglo prevesti kao "sin/mali slijepi miš".Prema drugom izvoru, prezime Šćević vodi porijeklo od imena Šćepan, koje je bilo jako popularno u Crnoj Gori u 19. stoljeću.

Prezime Šćepanović vremenom se skratilo na Šćević i tako postalo uobičajeno prezime u Crnoj Gori.Prema nekim podacima, prezime Šćević datira još iz 14. stoljeća, a prvi poznati nosilac prezimena bio je Vukosav Šćević, koji je živio u Crnoj Gori. Osim toga, u dokumentima datiranim iz 16.

stoljeća spominju se i drugi nosioci prezimena Šćević.U Hercegovini i BiH prezime Šćević često se pojavljuje u mjestima koja su bila pod crnogorskom vlašću u 19. stoljeću, poput Trebinja i Mostara. U Hrvatskoj se prezime Šćević javlja u primorskim mjestima poput Dubrovnika i Cavtata.S obzirom na to da se prezime Šćević javlja u Crnoj Gori, Hercegovini, BiH i Hrvatskoj, jasno je da se radi o prezimenu koje ima duboko korijenje u ovom području. Značenje prezimena Šćević i njegovo porijeklo, iako je objašnjeno na različite načine, svjedoče o bogatoj povijesti i tradiciji ovog područja.