Značenje i porijeklo prezimena ŠVITEK

Značenje prezimena Švitek: Poreklo i značenje prezimena Švitek

Značenje i porijeklo prezimena ŠVITEKPrezime Švitek nastalo je u srednjovjekovnoj Njemačkoj, a značenje mu dolazi od njemačke riječi "Schwitz" što znači "znojiti se". Prezime se prvotno koristilo kao nadimak za nekoga tko se bavio teškim fizičkim radom ili je imao sklonost pretjeranom znojenju.

Prezime Švitek prvi put se pojavilo u 14. stoljeću u gradu Schwerinu u Njemačkoj i potom se proširilo diljem Europe.Dolaskom Šviteka u Hrvatsku, točnije u Podravinu, prezime se prilagodilo hrvatskom jeziku i pisalo se kao Švitek. Prvi put se spominje u 18.

stoljeću u selu Šandrovac nedaleko od Bjelovara. U to vrijeme prezimena su se uglavnom prenosila s oca na sina, pa su Šviteci postali prepoznatljivo prezime u Podravini.Prema popisu stanovništva iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi 405 osoba s prezimenom Švitek, a najviše ih živi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Prezime Švitek nije samo karakteristično za Hrvatsku, već se može pronaći i u drugim zemljama poput Češke, Slovačke, Poljske i Njemačke.Ukratko, prezime Švitek ima njemačko porijeklo i dolazi od riječi "Schwitz" što znači "znojiti se". Prezime se prilagodilo hrvatskom jeziku i postalo je prepoznatljivo u Podravini, ali se može pronaći i u drugim zemljama Europe. Danas u Hrvatskoj živi više od 400 osoba s prezimenom Švitek.