Značenje i porijeklo prezimena BUNARKIĆ

Značenje i porijeklo prezimena BUNARKIĆ

Prezime Bunarkić je relativno rijetko prezime koje se može pronaći u Hrvatskoj. Ovo prezime je specifično po tome što se ne može pronaći u drugim zemljama, tako da se može reći da je karakteristično za Hrvatsku.Značenje prezimena Bunarkić ima svoje korijene u imenima biljaka, a točnije u bunarkama. Bunarka je jednogodišnja biljka koja se može pronaći u Hrvatskoj i koja se koristila kao hrana za stoku.

Ime biljke se sastoji od riječi "bunar" i sufiksa "-ka", što u prijevodu označava "mala bunja".Prezime Bunarkić se sastoji od imena biljke i sufiksa "-ić", što u hrvatskom jeziku označava "sin od". Prema tome, prezime Bunarkić bi se moglo prevesti kao "sin od bunarke".Prezime Bunarkić se prvi put spominje u Hrvatskoj u 19. stoljeću.

Pretpostavlja se da je prezime nastalo na području središnje Hrvatske, točnije u okolici grada Zagreba. Postoji nekoliko teorija o tome kako je prezime nastalo. Jedna od teorija je da je prezime nastalo kao nadimak za nekoga tko je uzgajao ili prodavao bunarku. Druga teorija je da je prezime nastalo kao nadimak za osobu koja je bila niska rasta i koja je nalikovala na biljku bunarku.

Iako prezime Bunarkić nije često, postoje neka poznata imena s ovim prezimenom. Jedna od njih je poznata hrvatska slikarica Ljubica Bunarkić, koja je svoje umjetničko djelovanje započela u drugoj polovici 20. stoljeća.Ukratko, prezime Bunarkić ima svoje korijene u imenima biljaka i nastalo je u 19. stoljeću na području središnje Hrvatske. Iako nije često, postoje neka poznata imena s ovim prezimenom.