Značenje i porijeklo prezimena PUJAS

Značenje prezimena PUJAS: Odakle potječe?

Prezime Pujas jedno je od rijetkih prezimena koje se sastoji od samo pet slova, ali skriva bogatu povijest i značenje. Pored toga, ovo prezime ima zanimljivu priču o svom porijeklu, koja će se u nastavku ovog članka detaljnije objasniti.Prema etimološkoj analizi, prezime Pujas potječe od turske riječi "boya" što znači "boja" ili "farba".

Izraz je tijekom 16. stoljeća došao u Hrvatsku, a služio se u zanatu bojadisanja tkanina. Izraz "boya" preveden je na hrvatski kao "pujas", a taj naziv preuzeo je i postao prezime za one koji su se bavili ovim zanatom.Prezime Pujas može se naći u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

U Hrvatskoj se najčešće povezuje s područjem Like, posebno s gradom Gospićem i okolnim selima. Međutim, prezime se može naći i u drugim dijelovima Hrvatske.

U Srbiji, prezime Pujas je povezano s područjem Vojvodine.Uz zanat bojadisanja tkanina, prezime Pujas povezano je i s drugim zanimanjima, poput krojača i obućara. Postojao je obiteljski obrt u Gospiću koji se bavio izradom obuće, a nosio je ime Pujas.Uz svoje značenje i porijeklo, prezime Pujas ima i svoju varijantu - Pujac. Ovo prezime nastalo je od iste riječi "pujas", ali na dijalektu koji se govorio u dolini rijeke Like.Iako postoje različita mišljenja o porijeklu prezimena, činjenica je da se Pujas danas može pronaći u cijelom svijetu. Od svojih početaka u zanatu bojadisanja tkanina, ovaj naziv preuzele su brojne obitelji i postale sastavnim dijelom njihovog identiteta.