Značenje i porijeklo prezimena ŠTRKOVIĆ

Značenje prezimena ŠTRKOVIĆ: Odakle potječe ime i što ono znači?

Prezime Štrković spada u red manje poznatih prezimena u Hrvatskoj te se često pojavljuje samo u određenim dijelovima zemlje. Izvorno je ovo prezime bilo vrlo rijetko te potječe iz jednog kraja u Hrvatskoj.Značenje prezimena Štrković vezano je uz pticu čaplju.

Prezime je nastalo od imena Štrk kojeg su nosili neki preci današnjih Štrkovića, a kasnije se dodala sufiks -ović, što je prilično čest sufiks u prezimenima u Hrvatskoj.Čaplja je ptica koju su Štrkovići nekada lovili i koristili za prehranu, a često su je držali i kao ljubimca. Stoga ne čudi da se upravo ta ptica našla kao motiv za ime ovog prezimena.

Prezime Štrković nije često, ali se pojavljuje u nekim dijelovima Hrvatske, osobito u Dalmaciji i Zagori. U nekim mjestima ovo prezime ima svoju povijest koja seže stotinama godina unatrag.U Hrvatskoj se u prošlosti često koristila praksa da se prezimena mijenjaju ovisno o zanimanju ili nadimku.

Stoga nije isključeno da su neki Štrkovići u prošlosti koristili drugačije prezime, a tek kasnije su se počeli koristiti prezimenom Štrković.S obzirom na to da je ovo prezime prilično rijetko, ne postoji mnogo podataka o njegovom značenju i porijeklu. Ipak, činjenica da se ono odnosi na pticu čaplju koju su Štrkovići nekada lovili i držali kao ljubimca, ukazuje da se radi o prezimenu koje ima dublje značenje i koje je vezano uz povijest i tradiciju određenog kraja.