Značenje i porijeklo prezimena TURATO

Značenje i porijeklo prezimena TURATO: Povijest obitelji i njihovih korijena

Prezime Turato je relativno rijetko prezime koje se može pronaći u nekoliko zemalja, a najviše u Italiji i Hrvatskoj. Prezime Turato ima zanimljivo značenje koje se odnosi na osobe koje su živjele u ili blizu tornjova, što proizlazi iz talijanske riječi "torre" što znači tornj.Porijeklo prezimena Turato seže u daleku povijest, a ima veze s dolaskom Bizantinaca u Dalmaciju. Naime, Turato se smatra jednim od prezimena koja su nastala od posuđenih riječi iz grčkog jezika.

U to vrijeme, bizantski carevi su osvajali Dalmaciju i gradili gradove i tvrđave na obali Jadranskog mora. Kako bi upravljali ovim područjem, osnovali su nekoliko vojnih utvrda koje se nazivaju "tornjevima". Ljudi su se počeli naseljavati oko tih tornjeva, a kasnije su mnogi od njih uzeli prezime po mjestu u kojem su živjeli.Prema nekim izvorima, prezime Turato se prvi put spominje u 15. stoljeću u Italiji, a od tamo se proširilo i na Hrvatsku.

Prema drugim izvorima, prezime Turato se počelo koristiti u Hrvatskoj nakon što se nekoliko obitelji doselilo iz Italije u 16. stoljeću.Obitelj Turato je tijekom povijesti zauzimala važne pozicije u društvu te su bili poznati kao trgovci i bankari. Osnivač obitelji Turato smatra se Giambattista Turato, koji je u 19.

stoljeću osnovao banku u Rijeci. Njegov sin, Angelo Turato, bio je jedan od najistaknutijih građana Rijeke u 19. stoljeću te je bio poznat po svojoj filantropskoj djelatnosti.Danas se prezime Turato uglavnom može pronaći u Hrvatskoj, posebice u Istri i Rijeci, ali i u drugim zemljama poput Italije, Sjedinjenih Američkih Država i Australije. Unatoč tome što se radi o relativno rijetkom prezimenu, obitelj Turato je ostavila značajan trag u povijesti te se smatra jednom od najuglednijih obitelji u Rijeci.