Značenje i porijeklo prezimena TURIBAK

Značenje i porijeklo prezimena TURIBAK: Povijest i genealogija obitelji TURIBAK.

Prezime TURIBAK jedno je od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj, ali se sve češće pojavljuje u evidencijama stanovništva. Ovo prezime ima svoje korijene u srednjovjekovnoj Hrvatskoj, a ime je dobilo po zanimanju koje je obavljao prvi nositelj prezimena.Prema genealoškim izvorima, prvi nositelj prezimena TURIBAK bio je trgovac koji je trgovao Turijom, područjem u današnjoj Italiji.

Ime Turija vjerojatno je dalo ime ovom prezimenu, a kasnije se razvilo u TURIBAK.Obitelj TURIBAK potječe iz okolice Gline, gdje se ta obitelj proširila i rasprostranila po okolnim selima. Upravo je u tom području i danas najviše nositelja prezimena TURIBAK.Prezime TURIBAK pojavljuje se u različitim oblicima diljem Hrvatske, a postoje i neki slični oblici prezimena, poput Turibaković i Turibatun.

Međutim, svi ovi oblici prezimena imaju zajedničko porijeklo i povezuju se s istom obitelji.U genealoškim zapisima možemo pronaći mnoge zanimljive priče i događaje vezane uz obitelj TURIBAK. Jedna od zanimljivosti je da je jedan od članova ove obitelji bio prvi svećenik koji je služio misu u novoj, sagrađenoj crkvi u Glini. Također, u nekim zapisima spominje se da su članovi obitelji bili uključeni u različite događaje tijekom Drugog svjetskog rata.

Uz sve ove zanimljive priče i događaje, genealoški zapisi otkrivaju nam i društveni status obitelji TURIBAK tijekom povijesti. Mnogi nositelji ovog prezimena bavili su se trgovinom i obrtima, a neki su bili i vlasnici zemljišta.Ukratko, prezime TURIBAK ima svoje korijene u srednjovjekovnoj Hrvatskoj, a ime je dobilo po zanimanju koje je obavljao prvi nositelj prezimena. Ova obitelj proširila se i rasprostranila po okolici Gline, a danas se može pronaći diljem Hrvatske. Genealoški zapisima otkrivaju nam mnoge zanimljive priče i događaje vezane uz obitelj TURIBAK, ali i društveni status koji su članovi ove obitelji imali tijekom povijesti.