Značenje i porijeklo prezimena ŽIGMUNDIĆ

Značenje i porijeklo prezimena ŽIGMUNDIĆ

Prezime Žigmundić je jedno od starijih prezimena u Hrvatskoj, s dugom poviješću koje seže sve do 18. stoljeća. Ime Žigmundić je izvedeno od muškog imena Žigmund, koje ima njemačko podrijetlo.

Prezime Žigmundić se uglavnom može pronaći u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.Žigmund je njemačko ime koje se sastoji od dva dijela: "Sieg" što znači pobjeda i "Mund" što znači zaštitnik, pa se može prevesti kao "pobjednički zaštitnik". To govori da se Žigmundići u prošlosti bavili nekim oblikom zaštite, vojne struke ili su jednostavno bili poznati kao zaštitnici svoje zajednice.Prezime Žigmundić se prvi put spominje u Hrvatskoj u mjestu Novi Marof, kraj Varaždina, početkom 18. stoljeća.

Tijekom godina, prezime Žigmundić se širilo diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, što se može vidjeti po brojnim obiteljima koje nose to prezime.Zanimljivo je da se prezime Žigmundić može pronaći i u Srbiji, gdje se najviše nalazi u Vojvodini. Ono što je zanimljivo je da se prezime u Srbiji piše kao "Žigmund", bez sufiksa "-ić". Ovo ukazuje na činjenicu da se prezime Žigmund u Srbiji vjerojatno pojavilo prije sufiksa "-ić" koji je u Hrvatskoj dodan kasnije.U Bosni i Hercegovini, prezime Žigmundić se nalazi u Hercegovini, posebno u mjestu Gacko.

Ovdje se prezime može pronaći u brojnim obiteljima koje su najvjerojatnije potekle iz istog pretka.Ukratko, prezime Žigmundić ima njemačko podrijetlo i znači "pobjednički zaštitnik". Prvi puta se spominje u Hrvatskoj, u mjestu Novi Marof, početkom 18. stoljeća te se tijekom godina širilo po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji.