Kako je nastala nordijska mitologija

Kako je nastala nordijska mitologija

Možda se i ne zna točno kako je nastala nordijska mitologija

Ono što se pouzdano zna o nordijskoj mitologiji je da je dio germanske mitologije koji su stvarali Germani kroz seobe naroda na hladni i negostoljubivi sjever. Obzirom da se prenosila usmenom predajom i da su je zapisivali kršćanski svećenici nakon kasnog pokrštavanja nordijskog sjevera u 12 i 13 stoljeću, možda je dosta toga "izgubljeno u kazivanju u pero". Samo zato možda se ne zna točno kako je nastala nordijska mitologija, jer sve je zapisano nakon doba Vikinga.

Zapisi mitova nam daju osnove o tome kako je nastala nordijska mitologija, a pronađeni arheološki artefakti ih potvrđuju ili nadopunjuju. Zanimljivo je to da je to herojska mitologija u kojoj se vrlina smatra slabošću, ali očekivalo se da pobjednici u ratu postupaju plemenito prema poraženima. Veliča se snaga, bogovi se u toj mitologiji bore međusobno poput ljudi, ne vjeruje se u opraštanje jer je i to izraz slabosti, ali se vjeruje da krivnja stvara novu krivnju i snažno se vjeruje u sudbinu.

Kako je nastala nordijska mitologija je jasnije iz kozmogonije o postanku

Surovi opstanak na ledenom sjeveru obilježavaju nasilje i brutalnost ispričane u edama i nordijskoj poeziji, a junaštvo je jedini način da se zasluži mjesto u Valhali, nordijskom raju. Kako je nastala nordijska mitologija je jasnije iz kozmogonije o postanku, koja priča o tri svijeta, svijetu leda, svijetu vatre, a treći svijet koji razdvaja ova dva svijeta je Ništa. Iz sudara leda i vatre je nastalo prvo divovsko biće mrazoviti Ymir iz čijih kapljica znoja su nastali prvi ljudi.

U zapadnoj mitologiji se vodi borba između Erosa i Thanatosa, na sličan način se opisuje i kako je nastala nordijska mitologija iz borbe i smrti, a mit o postanku prvog diva opisuje kao zlo biće, no, stvaranje svijeta je dovršeno tek kada Ymirov sin Bor dobio trojicu sinova, Odina, Vilia i Veja, prve nordijske bogove koji su ubili zlog diva, da bi iz njegova tijela stvorili ostatak svijeta, od njegove krvi oceane, a od njegove lubanje nebo.

Kako je nastala nordijska mitologija i koja je božanska hijerarhija

Obzirom da se pokrštavanjem Skandinavije i Islanda prvo pokušavalo zatrti sve pogansko, ne znamo koliko točno su zapisani mitovi koje danas svjetski istraživači koriste kao jedini izvor informacija. Kako je nastala nordijska mitologija i koja je božanska hijerarhija je pomalo nalik rasporedu na grčkom Olimpu. Iako imaju puno bogova, Odin je vrhovni bog, Otac Sviju, oženjen je božicom ljubavi Frigg, ali ima i mnoštvo drugih žena i ogromno potomstvo iz kojeg se izdvajaju Thor i Baldur.

Kako je nastala nordijska mitologija i zašto je Odin jašući svog pastuha po svijetu poticao ratove i sukobe opet je objašnjivo surovom klimom i borbom za opstanak. U upravljanju svojim svijetom i ratovanju su mu pomagala dva gavrana kroz čije oči je sve promatrao, zvali su se Hugin - Misao i Munin - Sjećanje, a vjerno su ga služile i Valkire - iznimno lijepe božice ratnice, skupljajući njegove poginule junake po bojištima i odnoseći ih u Valhalu.


Tagovi: