Kako nastaje fatamorgana

Kako nastaje fatamorgana

Što je fatamorgana?

Fatamorgana je optička iluzija koja se javlja kada se svjetlost lomi u slojevima zraka različite gustoće. Kod ove optičke iluzije se pojavljuju prividne slike ili iskrivljene prikaze udaljenih predmeta i predjela, a to načešće budu jezera, drveća, ljudi, tornjevi ili brodovi koji se nalaze u daljini. Fatamorgane se najčešće pojavljuju u pustinji ili u polarnim područjima gdje se nalaze slojevi različitih temperatura zraka. Kada svjetlost prolazi kroz ove slojeve različitih temperatura zraka, ona se lomi pod različitim kutovima, što rezultira promijenjenim vizualnim dojmovima za promatrača. Fatamorgana nije stvarna slika udaljenih objekata, već optička iluzija koja se javlja zbog loma svjetlosti u atmosferi. Samo ime potječe iz talijanskog jezika i dolazi od riječi Fata Morgana, što prevedeno na hrvatski znači Morganina vila. Naziv je povezan s legendom o Morgani Le Fay, vilinskoj kraljici iz britanske mitologiji, te je dobila ime po njoj jer se povezuje s nestvarnim, čarobnim prikazima koji mogu zavarati promatrače.

Na koji način postaje fatamorgana?

Fatamorgana nastaje kada se svjetlost lomi u slojevima zraka različite gustoće, što uzrokuje promjenu smjera svjetlosnih zraka, a često se javlja u područjima gdje su slojevi zraka različitih temperatura. Ključni faktor u stvaranju fatamorgane je temperaturni gradijent u atmosferi. Kada se topli zrak nalazi iznad hladnijeg zraka, svjetlost se savija prema hladnijem zraku zbog razlike u optičkoj gustoći. Ova promjena smjera svjetlosti uzrokuje zakrivljenost svjetlosnih zraka. Kad promatrač gleda u daljinu preko ovih slojeva zraka, svjetlosni zrak se lomi pod različitim kutovima, stvarajući iskrivljene vizualne efekte. Mozak tumači ove iskrivljene zrake kao slike ili oblike koji se nalaze na različitim pozicijama ili čak u zraku. U specifičnim uvjetima, kao što su ravne površine poput pustinje ili ledenih pokrivača, fatamorgana može stvoriti iluziju jezera, rijeke, planina ili objekata koji se nalaze u daljini ili pak lebde u zraku te mogu biti vrlo realistični i pritom zbuniti promatrača. Obično se ova pojava pojavljuje tijekom vrućih dana kada su razlike u temperaturi zraka između gornjih i donjih slojeva atmosfere veće, a posebno može biti izražen u pustinjama ili na moru, no može se pojaviti i na drugim mjestima pod odgovarajućim uvjetima.

Fatamorgana i druge optičke pojave

Fatamorgana, miraž i zeleni bljesak su svi optički fenomeni koji se javljaju zbog loma svjetlosti u atmosferi. Iako imaju neke sličnosti, svaki od njih ima svoje karakteristike. Fatamorgana je optička iluzija koja se javlja kada se svjetlost lomi u slojevima zraka različite gustoće. Ovaj fenomen stvara prividne slike ili iskrivljene prikaze udaljenih objekata, a obično se pojavljuje u područjima s temperaturnim gradijentom u atmosferi, kao što su pustinje ili polarni krajevi. Miraž je također optička iluzija koja se događa zbog loma svjetlosti u slojevima zraka različite gustoće. Miraž se najčešće javlja iznad vrućih površina, kao što su pustinje ili asfaltne ceste. Najpoznatiji oblik miraža je vodeni miraž koji stvara iluziju jezera ili vodenih površina na suhom tlu. To se događa kada se svjetlost lomi prema gore, stvarajući prividnu refleksiju neba ili predmeta na površini. Zeleni bljesak je fenomen koji se javlja prilikom zalaska sunca ili izlaska mjeseca. Kada sunce ili mjesec nestaju ispod horizonta, može se primijetiti kratkotrajni zelenkasti ili plavičasti bljesak. Zeleni bljesak je posljedica raspršivanja svjetlosti u atmosferi, gdje se tamnoplava svjetlost snažno raspršuje, dok se zelena svjetlost manje raspršuje. Ovaj fenomen je obično rijedak i zahtijeva jasan horizont i dobre atmosferske uvjete kako bi se uočio. Sva tri fenomena su posljedica loma svjetlosti u atmosferi, ali se razlikuju u načinu na koji se svjetlost lomi i koje optičke efekte stvaraju.


Tagovi: