Značenje i porijeklo prezimena KAŠTELA

Značenje prezimena KAŠTELA: Odakle potječe?

Prezime Kaštela je jedno od češćih prezimena u Hrvatskoj. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj živi preko 800 osoba s ovim prezimenom. No, odakle zapravo potječe prezime Kaštela?Prezime Kaštela može se povezati s gradom Kaštelima koji se nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prema jednoj teoriji, prezime Kaštela potječe od imena ovog grada.

Druga teorija pak tvrdi da prezime potječe od tvrđave Kaštel koja se nalazi u istom gradu.Prema jednom izvoru, prezime Kaštela potječe iz 16. stoljeća kada se pojavljuje ime Jure Kaštela, koji je bio član splitskog plemstva. Također, pojavljuju se i druga imena poput Andrije Kaštela, također člana plemstva, te Ive Kaštela koji je bio svećenik.

S druge strane, postoje i druga tumačenja porijekla prezimena. Prema jednoj teoriji, prezime Kaštela može se povezati s latinskom riječju "castellum", što znači tvrđava. Tako bi prezime moglo označavati osobu koja je živjela ili stolovala u tvrđavi ili gradu.Uz to, postoji i mogućnost da prezime Kaštela potječe od prezimena Kastelan, koje se spominjalo u Dalmaciji još u 14.

stoljeću. Kastelan bi mogao označavati osobu koja je bila zadužena za upravljanje gradom ili tvrđavom.U svakom slučaju, značenje prezimena Kaštela povezano je s gradom ili tvrđavom. Bez obzira na to koje je točno porijeklo prezimena, činjenica je da se ono i danas često pojavljuje u Hrvatskoj te da je dio bogate povijesti ovog područja.