Značenje i porijeklo prezimena STRAKOŠ

Značenje prezimena STRAKOŠ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena STRAKOŠ: Odakle potječe?Prezime STRAKOŠ pripada skupini prezimena koja su nastala od nadimaka. Ukoliko bismo se pozabavili etimologijom, primijetili bismo da se riječ STRAKOŠ sastoji od dva dijela: STRA i KOŠ. Prema nekim teorijama, riječ STRA može se povezati sa riječju strah, dok se riječ KOŠ može povezati sa košarom.

U tom smislu, prezime bi moglo značiti "košara za strah", odnosno "košara u koju se strah odlaže".Međutim, postoji i druga teorija koja tvrdi da prezime potječe od imena koje je dolazilo iz Slovenije. Naime, u Sloveniji postoji prezime STRAHOV, što bi se moglo prevesti kao "strahoviti" ili "strašni". Nadalje, u Sloveniji postoji i prezime STRAHOVNIK, što bi se moglo prevesti kao "strahoviti borac".

S obzirom na sličnost između prezimena STRAKOŠ i navedenih slovenskih prezimena, teorija o njihovom porijeklu iz Slovenije zvuči vrlo vjerojatno.Pretpostavlja se da je prezime STRAKOŠ nastalo u 18. stoljeću u Hrvatskoj, točnije u sjeverozapadnom dijelu zemlje. Prezimena koja su nastala od nadimaka bila su česta u to vrijeme, a razlog za njihov nastanak mogao je biti bilo što - od nekog fizičkog izgleda do zanimanja ili neke osobine.

Stoga danas nije lako u potpunosti utvrditi porijeklo prezimena STRAKOŠ.Ipak, zanimljivo je spomenuti da se prezime pojavljuje u različitim oblicima - Strakošić, Strakošević, Strakošićević, što ukazuje na to da se tijekom vremena mijenjao i oblik prezimena. U svakom slučaju, prezime STRAKOŠ danas je relativno rijetko i vezano je uz manji dio stanovništva u Hrvatskoj i susjednim zemljama.