Značenje i porijeklo prezimena STRNIŠČAK

Značenje i porijeklo prezimena STRNIŠČAK

Prezime Strniščak je jedno od manje poznatih hrvatskih prezimena koje ima zanimljivo značenje i porijeklo. Prezime je rijetko, a prema popisu stanovništva iz 2011.

godine u Hrvatskoj ga nosi samo 53 osobe.Prezime Strniščak potječe od riječi "strnište", što je stara riječ za žitno polje koje je nakon žetve ostavljano kao pašnjak za stoku. Riječ "strnište" se najčešće javlja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a također se može čuti i u susjednim zemljama.

Prezime Strniščak se najčešće pojavljuje u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, posebice u Međimurju i Zagorju, ali ga možemo pronaći i u drugim dijelovima zemlje. Pretpostavlja se da su nositelji ovog prezimena potekli iz radnih obitelji koje su se bavile uzgojem stoke i poljoprivredom.

Interesantno je spomenuti da postoji još jedno prezime koje je slično Strniščaku, a to je Strnić. Oba prezimena potječu od riječi "strnište" te se pretpostavlja da su nekada pripadala jednoj obitelji koja se kasnije dijelila na manje grane.Ukratko, prezime Strniščak ima zanimljivo porijeklo koje je povezano s poljoprivredom i žitnim poljima te se najčešće javlja u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Iako je rijetko, nositelji ovog prezimena su još uvijek prisutni u Hrvatskoj i šire.