Značenje i porijeklo prezimena ŠULEKIĆ

Značenje i porijeklo prezimena ŠULEKIĆ

Prezime Šulekić ima svoje korijene u Hrvatskoj te se najčešće javlja u području srednje Bosne, posebice u Kiseljaku. Prezime je relativno rijetko te ga nosi manje od 200 osoba u Hrvatskoj.

Šulekić se sastoji od dva dijela, a prvi dio prezimena - Šulek, ima korijene u imenu Stefan. Naime, Šulek je nastao od imena Stefan, a u nekim dijalektima se još uvijek može čuti kako se Stefan izgovara kao Štefan. Drugi dio prezimena - ić, dolazi od sufiksa koji označava posvojnost ili pripadnost.

Tako se Šulekić može prevesti kao "pripadnik obitelji Stefana" ili "Stefanov sin".Prezime Šulekić je nastalo u 18. stoljeću u selu Stojkovićima kod Kiseljaka.

Prema jednoj teoriji, Šulekići su se doselili u ovo područje iz Crne Gore, dok po drugoj teoriji dolaze iz Hercegovine. U svakom slučaju, Šulekići su se brzo raširili po Kiseljaku te su bili poznati kao vrijedni ljudi koji su se bavili poljoprivredom.Tijekom proteklih stoljeća, Šulekići su se širili po cijeloj Bosni te danas postoje i brojni Šulekići koji su iselili u druge zemlje poput Njemačke, Austrije i Sjedinjenih Američkih Država. Ova prezimena mogu se pronaći i u drugim dijelovima Hrvatske, ali su najbrojniji u Kiseljaku te u okolnim selima kao što su Stojkovići, Drenovčići i Kreševljani.Unatoč relativnoj rijetkosti prezimena, Šulekići su ostavili značajan trag u povijesti Kiseljaka te su bili poznati kao vrijedni i ugledni ljudi. Danas, Šulekići se bave različitim zanimanjima te su uspješni u različitim područjima kao što su poljoprivreda, zdravstvo, obrazovanje i poduzetništvo.