Značenje i porijeklo prezimena TOMOKOVIĆ

Značenje prezimena TOMOKOVIĆ: Odakle potječe?

Prezime TOMOKOVIĆ jedno je od brojnih prezimena u Hrvatskoj, ali nije baš toliko često. Kao i svako drugo prezime, TOMOKOVIĆ ima svoje značenje i porijeklo. Ovo prezime sastoji se od tri dijela: Toma i sufiksa -kov i -ić.

Riječ Toma dolazi od hebrejskog imena Thomas, što znači "blizanac". U Hrvatskoj, to ime je bilo poznato još od srednjeg vijeka. Ime je u Hrvatskoj bilo vrlo popularno u 16. i 17.

stoljeću te je moguće da je prezime TOMOKOVIĆ nastalo iz nekog od Tominog potomstva.Sufiks -kov i -ić su tipični sufiksi u slavenskim jezicima i koriste se da bi se pokazalo podrijetlo prezimena. Sufiks -kov se koristi u sjevernoj Hrvatskoj, dok je sufiks -ić uobičajen u južnoj Hrvatskoj.Prezime TOMOKOVIĆ nalazimo u sjevernoj Hrvatskoj te bi se moglo pretpostaviti da je ovo prezime nastalo od Tominog potomstva koje se doselilo u sjevernu Hrvatsku, gdje je korišten sufiks -kov.

Ovo prezime prvi put se spominje u 18. stoljeću u Bjelovaru.U Hrvatskoj, prezime TOMOKOVIĆ nije baš toliko često, a prema nekim izvorima danas ga nosi tek nekoliko stotina ljudi. Iako se ne može sa sigurnošću tvrditi odakle točno potječe prezime TOMOKOVIĆ, njegovo značenje i porijeklo ukazuju na to da je ovo prezime nastalo od Tominog potomstva koje se doselilo u sjevernu Hrvatsku.