Značenje i porijeklo prezimena VITELIĆ

Značenje i porijeklo prezimena VITELIĆ: Sve što trebate znati

Prezime VITELIĆ jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj. Zastupljeno je u gotovo svim dijelovima zemlje, ali najviše se pojavljuje u Dalmaciji i Istri. Mnogi se pitaju odakle dolazi ovo prezime i što ono točno znači.

Prema nekim izvorima, prezime VITELIĆ potječe od talijanskog imena "Vitale", što znači vitalan ili živahan. To je ujedno i jedno od najčešćih tumačenja ovog prezimena. Međutim, postoje i druga tumačenja koja govore da je prezime VITELIĆ hrvatskog porijekla te da dolazi od riječi "vitlo" što znači okretati se, vrtjeti se.Povijesni izvori govore da su prvi nositelji prezimena VITELIĆ bili stanovnici otoka Visa, odakle se prezime proširilo po cijeloj Dalmaciji.

U 19. stoljeću pojavljuje se i u drugim dijelovima Hrvatske, poput Istre, Zagreba i Slavonije.Prezime VITELIĆ često je korišteno u različitim oblicima, kao što su Vitelli, Vitele, Viteški, Viteško, Vitić, Vitićević i slično.

Iako je zastupljeno u Hrvatskoj, prezime VITELIĆ pojavljuje se i u drugim zemljama poput Italije, SAD-a i Kanade. U tim zemljama prezime se najčešće mijenja u oblik Vitelli.Ukratko, prezime VITELIĆ ima talijanske i hrvatske korijene. Njegovo značenje nije sasvim jasno, ali se najčešće tumači kao vitalan ili živahan. Prvi nositelji prezimena VITELIĆ bili su stanovnici otoka Visa, a danas se prezime pojavljuje u cijeloj Hrvatskoj te diljem svijeta u različitim oblicima.